Tilni yoruvchi, g’arq pishgan qovunlarning mavsumi avjida. Shu sabab ham bizlar bugungi maqolamizni aynan qovunlarga bag’ishladik.
Qovunni ilk marotaba eramizdan avval 2 000 oldin qadimgi Misrda yetishtirishgan. O’sha vaqtlardayoq insonlarga qovunning quyidagi foydali xususiyatlari ma’lum bo’lgan:
Qovun o’zida ko’pgina shakar moddasini saqlashi sabab ham uni qandli diabetga chalingan bemorlarga iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Shuningdek oshqozon-ichak faoliyatida muammosi bor insonlarga ham qovundan iste’mol qilish maslahat berilmaydi.
Qovun hazm bo’lishi qiyin bo’lgan mahsulot hisoblanadi. Shuning uchun ham uni har xil ovqatlar bilan aralashtirib iste’mol qilish yarmaydi. Qovunning hazm bo’lishi qiyin bo’lganligi uchun uni kechqurun iste’mol qilmaslik maqsadga muvofiq bo’ladi. Axir xalqimizda «Qovun yesang sahar ye, sahar yemasang zahar ye» degan ibora bejizga emasdir.
Ko’pchilik qovun insonni semirtiradi deb o’ylashadi. Ammo unday emas. Qovun kaloriyasi kam mahsulot bo’lib, qorinni uzoq vaqt davomida to’q tutadi. Shu sabab ham ozmoqchi bo’lganlarga qovun yeyish tavsiya etiladi.
Qovun qiyin hazm bo’lishi sabab ham, uni bir vaqtda ko’p miqdorda birdan iste’mol qilish tavsiya qilinmaydi. Sog’lom odam uchun qovunning bir kunlik me’yori 300-500 grammni tashkil etadi. Ammo uni bo’lib-bo’lib, yesangiz hazm bo’lishi osonroq kechadi.
Albatta qovunli parhezlar ham mavjud bo’lib, bir kunda 1-1,5 kilogacha qovun iste’mol qilish mumkin. Ammo bundan ham avval shifokor bilan masahatlashish shart.
Qovunlarni to’g’ri tanlashda esa Qo’qondlik dehqon quyidagi maslahatlarni berdilar:
Agarda siz qishda ham qovundan iste’mol qilishni xohlasangiz, unda bizlarning maslahatlar sizga qo’l keladi.
Yangidan yangi ma’lumotlarni bizdan kutib qoling va bizning telegram kanalimizga albatta a’zo bo’ling.